Miben segíthet a lakberendező?

Hasznos tanácsokat kaphatunk tereink összképének javítására, a holt terek kihasználására, a megfelelő színek kiválasztásához... Világítástechnika területén, a hangulatfények és a központi megvilágítás helyének kiválasztásában is hasznos meghallgatnunk a lakberendező véleményét. Ha ragaszkodunk egy régi családi bútordarabhoz, de nem illik otthonunk stílusához, vagy régi bútorainkat szeretnénk új ruhába öltöztetni, bátran kérjük szakember segítségét. Ha éppen a komplett munka kivitelezésére nincs elég pénzünk, csak részletekben tudunk beruházni, a lakberendező segíthet egy célszerű ütemterv elkészítésében. Ne feledjük, kérdezni nem bűn. Nem lehetünk egyszerre mindenben szakemberek, merjünk tanácsot kérni.

Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik az igényes, célszerűen és kényelmesen berendezett lakások iránt. Talán a piacon jelentkező hatalmas kínálat is oka, hogy az emberek többsége tudatosan készül majdani otthona berendezésére, nem csupán szobákat, konyhákat és egyéb helyiségeket igyekszenek gyártani, hanem egyéniségükhöz igazodva próbálják kényelmüket megteremteni.

Sokan nincsenek is tisztában azzal, mi is pontosan a lakberendezés, egyszerűen a bútorkereskedelmet értik alatta. Ennek a tévhitnek az elmélyülésében nagy szerepe van azoknak az üzleteknek, ahol lakberendezés feliratú cégtáblával hirdetik eladó bútoraikat, de szolgáltatásuk kimerül az eladásban. Ma már, egyre több bútorüzletben dolgoznak olyan szakemberek, akik lakberendezési tanácsokkal szolgálnak a szó valódi értelmében.

A lakberendezés tulajdonképpen jól szervezett csapat munka. Csapatmunka, melyben fontos szerepe van a megrendelőnek, a lakberendezőnek és mindazoknak, akik segítik az ő közös munkájukat. Ha igazán látványos eredményt szeretnénk, akkor minden szakipari munkát végzőnek közös összefogással kell haladnia a cél irányába. Ne gondolja senki, hogy működik az amerikai filmekben jól bevált módszer: "Itt a kulcs, 2 hónap múlva jövök és szeretnék beköltözni!". A megrendelőnek folyamatosan kontrolálnia kell az eseményeket, hiszen ő lesz az, aki számára otthont jelent majd a berendezett lakás. Az, hogy milyen lesz otthonunk, nem csak a pénztárcánkon múlik. Meg kell találnunk azt a személyt, akivel eredményesen együtt tudunk dolgozni. Ne féljünk ötleteinkbe beavatni a szakembert - még ha azok kivitelezhetetlennek tűnnek is - pontosan azért szakember, hogy elképzeléseinket olyan formába öntse, ami technikai és használhatósági szempontból egyaránt kivitelezhető.
Miért ne adhatnánk meg a kezdőlökést mi magunk?


Mi is tulajdonképpen a lakberendezés?

A lakberendezési tevékenység nem a lakberendező saját vágyainak, elképzeléseinek megvalósítása kell legyen, hanem a megrendelő kívánságainak célszerű, praktikus és igényeihez mért megtervezése, kivitelezése.

Az emberi otthon kialakítása során nem csupán lakásokat gyártunk, hanem az ember életfunkcióinak megfelelő jól használható élettereket alakítunk ki, melyek személyre szabottak. Célszerűség, kényelem, elegancia... talán ez a néhány szó foglalja össze legjobban azokat az elvárásokat, melyek irányelvei lehetnek a lakberendezésnek. Lakásunk berendezésekor legfontosabb szempont az otthonteremtés. Mindenki számára más és más tulajdonságok jellemzik az otthont. A lakberendező feladata nem könnyű, hiszen ahhoz, hogy megelégedés övezze munkáját, egy másik személlyel kell teljes mértékben azonosulnia. A lakberendező számára az egyik kulcsfontosságú feladat a megrendelőivel való jó kapcsolat kialakítása, hiszen ez a teljes bizalom alapja.


Hogyan várjuk a lakberendezőt?

Az első találkozás általában meghatározza a későbbi együttműködés minőségét. Szánjunk rá elegendő időt, ne kelljen időre rohannunk sehová, egyszóval teremtsünk a találkozásra nyugodt körülményeket. Célszerű, ha az első megbeszélésen jelen van minden olyan fél, aki a lakásban lakik vagy lakni fog, hiszen nem csak a családfő számára készül a majdani otthon. Általában szükség van otthonunk alaprajzára. Ha ez nem fellelhető, akkor a lakberendező a helyszínen leméri a szükséges méreteket és ezek alapján készíti el az alaprajzot. Gondoljuk át, mik azok a dolgok, melyek számunkra alapvetőek és nélkülözhetetlenek. Ha felkészültünk, jöhet a találkozó...


Mi a lakberendező feladata?

Változtatások lehetőségének számbavétele, ezek nagyságrendi költségének tervezése és időigénye... Ez mind-mind része a lakberendezésnek, csak ezek után kerülhet sor az aprólékos munkára.

Az esetek többségében meglévő körülményekhez kell alkalmazkodni, hiszen a lakberendezőt a már kész falak és adott színű burkolatok várják. Ilyenkor sincs gond, hiszen ma már egyre többen tudatos munkával és nagy körültekintéssel látnak hozzá otthonuk kialakításához. Egyszerű díszítéssel, apró trükkökkel sok probléma megoldható. Mégis az elért eredmény sokkal hatásosabb lehet, ha már a kezdetek kezdetén, akár az építészeti tervezés idején felkeresik a szakembert és tanácsot kérnek tőle.

Az első lépés a térkapcsolatok helyes megtervezése, vagyis el kell döntenünk, melyik helyiségnek milyen szerepet szánunk. Ezt követi a bútorok alaprajzi elhelyezése a használhatóság teljes figyelembevétele mellett. Általában több bútorelrendezési variáció készül, ezek közül kerül kiválasztásra a megvalósítandó terv. A lakberendezőtől kaphatunk tanácsot a bútorok beszerzésének helyére, vagy ajánlhat megfelelő szakembert az egyedi bútorok elkészítésére.
Ha kész a szimpatikus elrendezés, a lakberendezővel közösen kiválaszthatjuk a nekünk tetsző színeket, anyagokat és személyes tárgyainkkal díszíthetjük a falakat, vitrineket. Ha nem vagyunk biztosak a kiválasztott színekben, kérhetjük a lakberendezőt több színhangulatot bemutató terv készítésére is, így könnyebb a döntés. Ne feledtezzünk meg a világítás tervről sem, hiszen előre meg kell terveznünk a kapcsolók és világító testek helyét, mert ideális esetben a vezetékeknek még a vakolás előtt helyükre kell kerülniük.
Ha papíron kész a terv kezdődhet a megvalósítás. Fontos minden munkafolyamat után szemügyre venni, átvenni az elkészült munkát, mert az esetleges változtatásokat ilyenkor még könnyebben megoldhatjuk. Legjobb, ha folyamatosan követjük az eseményeket.


Vass Enikő, lakberendező
ncDesign.hu