Lakberendezési ötletek

Otthonunk berendezési tárgyait az ember, vagyis mi használjuk, tehát a méretezés alapja minden esetben maga az emberi test, de ez még nem elegendő, figyelembe kell vennünk a használatukhoz szükséges helyet is. A következőkben néhány általános méretezési és használati elvet ismertetünk.


Térkapcsolatok

A különböző helyiségek egymással kapcsolatban állnak, egymásból nyílnak és egy központosan elhelyezett téren át közelíthetőek meg. A terek kapcsolása a forgalom kialakítása szerint többféle elrendezésű lehet. Az elrendezést építész nyelven alaprajznak hívjuk.


Előszoba

Az előszoba legkisebb szélességi mérete két egymás mellett elhaladó ember helyigényéből adódik (60+60=120 cm). További 20 cm-rel növeli az előszobában elhelyezett ruhafogas. Ezeket a méreteket különösen a rövid előszoba esetén kell betartani. Nagyobb forgalom esetén a kabátok le- vagy felvétele, a túlságosan szűkre méretezett előszobában kényelmetlenné válik. Az előszoba a lakás és a lépcsőház közötti fekvése miatt igen fontos szerepet tölt be: letompítja a zajokat, elosztja a forgalmat, feltartóztatja az illetéktelen látogatókat, továbbá kabátok, kalapok, tisztítószerek és egyéb holmik tároló helyéül szolgál.


Konyha és étkező

A konyha nem csak az étkezés és főzés helyszíne, gyakran az esti családi beszélgetések is itt zajlanak. Berendezésénél fontos a könnyen tisztíthatóság és a különböző háztartási gépek praktikus elhelyezése.

A konyha olyan lakáson belüli munkahely, amelyet sajátosan kell felszerelni, illetve berendezni. A konyhák korszerűsítéséhez először a munkafolyamatokat kell elemezni az ideális technológiai sorrend megállapítására. Egyrészt megfelelő sorba kell rendezni a bútorokat, másrészt az egyes elemek méreteinek összehangolásával egymáshoz illeszkedő berendezést kell kialakítani. Ezzel a konyhai munka folyamatossá, minden felesleges lépés elkerülhetővé válik. Konyhabútorokat színben és fazonban is sokfélét gyártanak, kedveltek a beépített konyhagépekkel ellátott bútorok. Konyhánk színvilága ma már nem kell, hogy klasszikus fehér legyen, sok-sok szín közül választhatunk.

Konyhánk esetében külön szót kíván a munkapult színének kiválasztása. A világos szín tágítja a teret, tisztaságot sugall és szemünket sem erőlteti feleslegesen, de választhatunk sötétebb, domináns színek közül is. Ezeken a vízcseppek száradás után erősebben kirajzolódnak, főként az egyszínű munkalapokon.

A világításra is gondoljunk, fontos az általános világítás mellett a mosogató és a munkapult feletti helyi világítás, melyet célszerű úgy elhelyezni, hogy szemünkbe közvetlenül ne jusson fény. Ma már a konyhabútorgyártók megoldják ezt a problémát. A lakás bútorozási tervének elkészítésekor nemcsak arra kell gondot fordítani, hogy az étkezőasztal a hozzátartozó székekkel elférjen, hanem arra is, hogy rendeltetésének megfeleljen, tehát az asztal körüli mozgáshoz szükséges helyet is biztosítani kell. Legalább annyi helyet kell hagyni, hogy a tálalás, tányércsere végrehajtható legyen anélkül, hogy az asztalnál ülők kénytelenek legyenek felállni, vagy székükkel félrehúzódva helyet adni.


A nappali

A nappali otthonunk központi része, itt ücsörög és beszélget családunk esténként, itt fogadjuk vendégeinket. Reprezentatív, kényelmes környezet teremtése a legcélszerűbb. Berendezésének, hangulatának kialakítására sok-sok lehetőség kínálkozik a hétköznapitól a különleges megoldásokig.

Nappalink térarányait optikai hatásokkal, a fal színek és a világítás helyes megválasztásával bátran alakíthatjuk. A plafon világos színe magasítja a teret, ugyanezt a hatást eredményezi, ha a mennyezetet is megvilágítjuk. Ha nappalink ablakai kis méretűek, akkor is a helyiség ékeivé tehetjük őket. Apró trükkökkel egyszerűen, növelhetjük látszólagos méretüket, például a helyiség stílusával összhangban lévő textilekkel, függönyökkel.

A jól megválasztott bútor is lehet különlegessége nappalinknak, de növénysarok, kandalló vagy egy festmény is egyedi hangulatot teremthet. A szín és formavilág kialakításánál egyéni ízlésünket, fantáziánkat és kreativitásunkat bátran használhatjuk szem előtt tartva a lakberendezés általános szabályait.


Hálószoba

Otthonunk legintimebb zónája, a pihenés és alvás helyisége. Hangulatát egyéni ízlésünk alakítja. Célszerű lágy, nyugtató színekkel, puha, kellemes textilekkel berendeznünk, ezek környezetében jobban el tudunk lazulni, könnyebben pihenhetünk. Összhangot és egyensúlyt teremtve a szín párok helyes megválasztásával, erőteljesebb színekkel is berendezhetjük hálóhelyiségünket, de arra mindig gondolnunk kell, hogy itt pihenni fogunk.

Ha nincs külön gardrób helyiség a lakásban, akkor a berendezésénél gondoljunk arra, hogy ide kell helyeznünk ruhatárunk nagy részét, tehát tároló helyre is szükségünk lesz. Egyéni hangulatot teremthetünk hangulatvilágítással, vagy akár dekoratív olvasólámpák segítségével is.

Sok esetben a hálószobába kerül a dolgozó sarok is, hiszen úgy gondoljuk, nyugodtabb, félrevonulásra alkalmasabb helyet nem is találhatnánk. Ezt jól gondoljuk meg. Az előbbi állítás csak akkor állja meg a helyét, ha életritmusunk olyan, hogy munkánkkal nem zavarjuk az éppen pihenni vágyó családtagot. Amennyiben meg tudjuk oldani a dolgozósarok elhelyezését a lakás egyéb helyiségében, ne a hálószobába telepítsük munkaasztalunkat.


Fürdőszoba

Ma már sok-sok változatos lehetőség kínálkozik fürdőszobánk berendezésére, szinte csak pénztárcánk szab határt képzeletünknek.

Általában igény a nagyobb fürdőhelyiség, ezek ízléstől függően nagyon látványosan berendezhetőek. Ha az otthonunk adottságaiból kifolyólag kicsi a fürdőszobánk, akkor sem kell elkeserednünk, hiszen jól megválasztott berendezési tárgyakkal és egy kis ötletességgel kellemes összhatást teremthetünk a szűkös hely ellenére.

A tükrök csodákra képesek, optikailag a nagy térnövelő hatást érhetünk el segítségükkel. A színek is jótékonyan növelhetik a teret, gondoljunk a világoskékre, amely a természetben is nagy felületeken látható, pl. égbolt. Ha nem is tudatosan, de ennek a jól ismert élménynek is köszönhetően nagyobbnak érezzük a kék felületet. A világos, pasztellszínek szintén ilyen hatásúak. A burkolat variálásával is remek, olykor meglepő hatások érhetőek el. Fürdőszobánk tervezésénél ne feledkezzünk meg a mosógép elhelyezéséről sem abban az esetben, ha nincs külön mosókonyhánk. A világítás helyes megválasztása hangsúlyos szerepet kap, nem csak a megfelelő hely tekintetében, de a fény színe sem közömbös, hiszen torzíthatja a színeket, ez különösen sminkelés esetén lehet kellemetlen hatású.


Vass Enikő, lakberendező
ncDesign.hu